Heldag med HSU

Varannan onsdag (i princip) samlas hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) för sammanträde i sessionssalen i Residenset i Vänersborg. Så har min rutin sett ut i snart fem år med knappt 20 möten per år, vilket gör att vi närmar oss HSU:s 100:e sammanträde. Ibland känns det som att det var i förra veckan som jag tillträdde på min post, men det är fem år sedan på onsdag i nästa vecka.

Idag hade vi 17 ärenden på listan jämfört med de 11,5 ärenden i snitt som vi hade under förra året. Det fick också effekt på tidsschemat. Vi var nästan en timme försenade redan efter dagens första punkt, och det blev därför lite stressigt under resten av dagen för att försöka vara klara till den utlysta presskonferensen 14.30. Tony Holm var på plats för att ge en första information om de kommande nationella riktlinjerna för diabetesvården vid 11-tiden. På grund av våra förseningar fick hade vänta till efter lunch innan det blev hans tur. Tack för ditt tålamod Tony, om du läser detta.

På grund av tågtiderna så börjar HSU numera kvart över nio iställer för klockan nio. Jag brukar ha som ambition på HSU-dagarna att åka hemifrån vid klockan sju för att vara uppe i Vänersborg senast halv åtta för att logga in datorn och hämta den första av dagens många muggar te. Att vara på plats i hyfsat god tid ger också möjlighet att hinna småprata lite med Lars-Göran och Sonja som på ett utmärkt sätt sörjer för allt praktiskt för oss vid HSU:s möten - eller det blir mest med Lars-Göran då Sonja har fullt upp med att sätta ut namnskyltar och dela ut "handlingar på bordet". På sitt sätt är det lite humor att vi sitter sju ledamöter, två ersättare och några tjänstemän med namnskyltar när de flesta av oss känner varandra väl sedan 8-10 år, men samtidigt är det lite högtidligt och den kan kanske vara till nytta för en och annan föredragande som inte brukar vara med oss - även om jag tvivlar på att de kan läsa namnskyltarna från andra änden av sessionssalen.

Successivt droppar sedan tjänstemän, ledamöter och politiska sekreterare in och det bildas ett antal minikonferenser på 2-3 personer som har viktiga saker att avhandla. Det kanske lika mycket är där och då som idéer föds och informella beslut fattas. Sammanträdesbordet är bra, men mingeldiskussion är kanske väl så viktiga för att få lite mer fakta i en fråga, efterfrågande av en åsikt, bokande av ett möte etcetera.

17-18 minuter över nio brukar jag hälsa välkommen och vi utser min vice ordförande Martin Andreasson till protokollsjusterare, och anmäler eventuellt tillkommande ärenden. Ytterligare några minuter senare brukar ytterligare en ledamot upp och vi är fulltaliga. Sedan är det fullt schema med någon eller ett par korta 5-minuterspauser om 10-15 minuter under dagen och en lunchpaus på en timme som istället blir 45-50 minuter. Idag blev det dessutom ett lunchmöte med ett par tjänstemän för min del för att förbereda kommande ärenden. Föredragningarna avlöser varandra, men vi väntar till slutet av mötet, ofta precis innan presskonferensen, med att gå till beslut i de olika ärendena. Det ger oss och våra politiska sekreterare chansen att eventuellt ta fram alternativa eller kompletterande beslutsförslag på basis av den ytterligare information vi fått i samband med föredragningarna eller till följd av de frågor vi ställt eller svar vi fått.

Vi har nästan alltid trevligt och till och med roligt på våra sammanträden. Stämningen är god och det brukar alltid bli ett antal skratt som lättar upp tillvaron när vi ofta fattar beslut om viktiga och angelägna frågor.

Vad är då poängen med detta inlägg? Tja, ett försök att beskriva en dag med HSU, men också att rikta ett tack till alla dem, från hälso- och sjukvårdsdirektören Lars-Olof Rönnqvist och nedåt i organisationen, som gör HSU till ett väloljat maskineri med bra beslutsunderlag och bra rutiner. Jag tycker att vi funnit en bra arbetsordning så här långt - nu tar vi oss an nästa fem år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0