Budget 2010

Så har majoritetens förslag till budget för 2010 presenterats för media, oppositionen och allmänheten. Regionfullmäktige kommer att fastställa regionens budget vid sitt sammanträde 15-16 juni och ledamöterna kommer då att ha sex budgetförslag att ta ställning till. Ett från majoritetspartierna - folkpartiet, centerpartiet och socialdemokraterna - samt ett förslag från vart och ett av de fem oppositionspartierna. Det är väl dock inte någon högoddsare att tro att det är majoritetens budgetförslag som kommer att vinna bifall också i samband med fullmäktiges omröstning.

Namnet på nästa års budget är "Med omtanke om framtiden". Budskapet i underrubriken är att vi klarar krisen utan skattehöjning eller dramatiska nedskärningar. Det är inte lätt att på några stycken i en blogg sammanfatta budskapet i ett budgetförslag på 51 sidor, men jag ska göra ett försök.

Alla känner till de svårare ekonomiska förutsättningarna som nu råder för kommuner och landsting i den globala finanskrisens spår. Skattekraftsutvecklingen är mycket svag och räcker inte till de kostnadsökningar vi har i form av pris- och löneökningar. I det läget så finns det egentligen tre vägar att gå, och där vi har uteslutit två av dem. Vi ska varken höja skatten eller minska verksamheterna. Hälso- och sjukvårdens "orderböcker" är fortsatt fulla, jämfört med delar av industrin.

Vi har valt den tredje vägen som innebär att vi använder en del av det egna kapital som regionen har arbetat upp under de senaste goda åren och är därför beredda på att göra underskott i regionens finanser de kommande två åren. Det ska dock sägas att det finns visa osäkerheter kopplat till detta och det hänger på hur konjunkturen och skattekraften kommer att förändras över tiden. Det senaste åren har vi varannan månad fått nya ännu dystrare prognoser. Skulle den utvecklingen fortsätta kan även andra alternativ bli aktuella.

I det ekonomiska läge vi befinner oss i finns inte heller något större utrymme för nya reformer eller ekonomiska tillskott i hälso- och sjukvården. Vi fokuserar istället inriktningen i budgeten med att arbeta vidare med de initiativ som vi redan har tagit för att vidareutveckla dem. Det handlar framför allt om arbetet kring ökad kvalitet och patientsäkerhet, men också om att klara vårdgarantierna, intensifiera arbeta kring psykisk ohälsa och att förbättra väntetider, service och bemötande vid regionens akutmottagningar.

Det finns också en tydlig koppling mellan de ekonomiska förutsättningarna och arbetet med kvalitets- och säkerhetsfrågorna i vården. Med en förbättrad kvalitet och patientsäkerhet kan vi inte bara göra vården bättre för patienterna. Det ger oss också möjligheten att spara pengar om vi kan minska de vårdrelaterade infektionerna, om vi kan minska antalet reoperationer, om vi kan minska antalet läkemedelsbiverkningar, om vi bättre kan följa de gemensamma riktlinjerna för inköp med mera.

Våra verksamheter har alltid en skyldighet att använda de gemensamma resurserna så kostnadseffektivt som möjligt, men det är ännu viktigare att vi klarar av att göra det i ett läge där resurstillväxten är betydligt lägre än vad den är normalt.

Som politiker i regionen kan vi i mycket ringa utsträckning påverka regionens intäkter. Vi kan däremot påverka kostnadsutvecklingen och har en skyldighet att också göra det så att alla verksamheter klarar av sitt uppdrag till de givna budgetförutsättningar.

I budgeten ställs ett effektiviseringskrav på en procent på alla verksamheter (och lite mer på viss administration i regionen) utöver den årliga uppräkningen av index för pris- och löneutveckling. För 2010 så bedömer Sveriges kommuner och landsting (SKL) att det indexet ligger på 2,2%. Hälso- och sjukvården kommer alltså att kompenseras med totalt sett 1,2% och endast marginella tillskott utöver detta. Hälso- och sjukvårdsutskottet erhåller 35 miljoner kronor utöver detta för att kunna fortsätta arbetet med att implementera nya vårdmetoder och utveckling av cancersjukvården med mera.

Någon skulle nog bedöma det som en svag budget som inte innehåller några braskande nyheter. Jag vill säga att det är en stark budget, med omtanke om framtiden, när vi nu väljer att utveckla vården de kommande åren utan skattehöjningar men också utan dramatiska nedskärningar som vi ser från en del andra kommuner och landsting runt om i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0