Cancervård i fokus

Jag vill börja detta inlägg med att be om ursäkt för att bloggen inte har uppdaterats på några dagar. Det enkla svaret är tidsbrist bland annat på grund av förberedelser inför Folkpartiets landsmöte som har inletts idag torsdag. Det finns därför en uppenbar risk att bloggandet också blir lidande de kommande dagarna. Min roll på landsmötet kommer som vanligt att vara ordförande för förhandlingarna. Den som inte har något bättre för sig under fredag till söndag kan ratta in SVT24 på TV:n för att följa förhandlingarna.

Igår hade vi ett så kallat HSU-seminarium där vi ägnade i princip hela sammanträdet med hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) åt ett specifik tema. Vi har tidigare i år haft tre seminarier på följande teman; IT i vården, rehabilitering och kvalitetsarbetet vid regionens sjukhus. Gårdagens seminarium hade temat cancersjukvård.

I början av denna mandatperiod gav den politiska majoriteten i uppdrag att göra en bredare översyn av cancersjukvården i regionen i syfte att identifiera brister och förbätringsmöjligheter samt se behoven för att långsiktigt säkra en framgångsrik cancersjukvård. För ungefär två år sedan fick vi tillbaka förslag till åtgärder för att förstärka och förbättra cancersjukvården. Inom några områden arbetas det fortfarande med att ta fram skarpare och konkreta förslag som t ex för primärprevention, andra områden jobbar vi sedan länge långsiktigt med som den kliniska forskningen. Översynen har dock redan satt vissa spår i form av konkreta förstärkningar av den palliativa vården (som fortsatt kan bli bättre), satsning på kompetensförsörjning av nyckelkompetenser för en väl fungerande cancersjukvård, t ex patologer samt koncentration eller så kallad nivåstrukturering av viss cancerkirurgi.

Gårdagens seminarium visade på en kontinuerlig förbättring av de medicinska resultaten i cancersjukvården, förbättringar och breddning av arbetet med kvalitetsregister i cancersjukvården, men under dagens pekades också på brister som vi framöver måste förbättra. Dit hör bland annat kortare ledtider och bättre processer i cancersjukvården för att undvika onödig dröjsmål mellan olika moment i vården för dem som drabbas av en cancersjukdom. Bland utmaningarna framkom återigen den långsiktiga kompetensförsörjningen.

De seminariemöten som HSU har arrangerat under året har varit bra för att fördjupa kunskapen och höja kompetensen bland HSU:s ledamöter och våra tjänstemän. Det är kanske inte alltid seminarierna leder till omedelbara beslut och åtgärder, men de bidrar definitivt till den långsiktiga politiska idéutvecklingen och det är också mycket viktigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0