13 lediga IVA-platser


Intensivvården är en viktig del av hälso- och sjukvården, och vid de speciella intensivvårdsavdelningarna (IVA) tas de allra mest sårbara pateinterna med speciella omvårnadsbehov, ofta med olika former av särskilt tekniskt stöd, om hand.

För knappt ett år sedan fick hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) i Västra Götalandsregionen en rapport på sitt bord om behovet av vuxenintensivvårdsplatser i regionen med förslag om framtida inriktning av intensivvårdens utveckling i regionen.

Tillgången till IVA-platser, och dimensionering av IVA-platser i förhållande till respektive sjukhus verksamhet är kritiska punkter i planeringen av hälso- och sjukvården. Just nu pågår bland annat en översyn av så kallade nivåstrukturering av IVA-platserna inom NU-sjukvården för att få rätt dimension av IVA-platser vid de båda sjukhusen i förhållande till deras respektive delvis nya verksamhetsuppdrag.

Om pandemin leder till större utbrott kan behovet av IVA-platser komma att öka, och inte minst ett logistiskt utnyttjande av befintliga IVA-platser att behöva göras.

För några dagar sedan snubblade jag över en mycket spännande hemsida - Beläggningsportal för sjukvården.

På denna sida uppdaterar sjukhusens intensivvårdsavdelningar tre gånger om dagen beläggningsläget på respektive IVA-enhet. När dessa rader skrivs, på tisdag morgon, kan jag konstatera att det finns 13 lediga IVA-platser i vården, men samtidigt två enheter med överbeläggningar, två vid Kungälvs sjukhus och en vid SU/Sahlgrenska CIVA.

På samma sida kan vi också se att det finns 16 lediga neonatala intensivvårdsplatser vid Sahlgrenska och Skövde. Tyvärr verkar inte sjukhusen i Trollhättan och Borås rapportera till portalen.

Överhuvudtaget är det ett problem att endast ett fåtal regioner/landsting verkar vara anslutna till denna beläggningsportal som ger en snabb indikation av läget vid olika IVA-enheter. Den kan aldrig vara en komplett sanning då beläggningsläget kan förändras minuten efter att den senast uppdaterades, men jag frågar mig ändå om inte denna portal borde kunna vara en förebild också för annan vård.

Det sägs i vart fall att läkarna tvingas lägga mycket tid på att jaga vårdplatser från sjukhusens akutmottagningar genom att ringa runt till olika avdelningar. En beläggningsportal skulle kunna vara ett bra hjälpmedel i det sammanhanget - att kunna ge en indikation på det aktuella läget. Insatsen från varje vårdavdelning måste också bedömas vara ganska ringa. Jag gissar att det innebär att någon medarbetare några gånger om dagen behöver göra en beräkning för att sedan med några tangenttryckningar uppdatera vårdplatsstatusen på respektive vårdavdelning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0