På väg till Bryssel

Strax efter lunch en torsdag i slutet av oktober. Det märks på många sätt att vi gått över till vintertid. Det blev återigen en tidig morgon, framför allt för att hinna packa väskan inför några dagar i Bryssel innan jag på förmiddagen skulle hinna med att invigningstala vid konferens om "Sex, unga och skolans roll" arrangerad av Västra Götalandsregionen och GR Utbildning, för att därefter tillsammans med hälso- och sjukvårdsdirektören Lars-Olof Rönnqvist prata om den önskade utvecklingen av sjukvården vid regionens Chefsforum.

Vid konferensen om sex och unga försökte jag göra en poäng av att alla vi vuxna/äldre som antingen fattar beslut som påverkar ungdomar eller mer direkt möter ungdomar och deras funderingar kring sexualitet inte får fastna i att bara problematisera, varna och förmana kopplat till STI (sexuellt överförbara infektioner) och HIV eller bara tala om riskerna med p-piller eller fördjupa diskussionen om HBT. Vid sidan av alla dessa 3-bokstavskombinationer måste vi också lyfta fram en 4-bokstavskombination - LUST. Vi kan inte bara problematisera, vi måste också inspirera och stimulera våra ungdomar att bejaka sin sexualitet - att bejaka och ta ansvar för sin sexualitet.

På chefsforum för verksamhetschefer i regionens olika verksamheter uppträdde ordförande och direktör för regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsutskottet, regionutveckling, personalutskott och ekonomiutskott. Jag och Lars-Olof valde att använda våra 40 minuter till att prata kring en enda bild, och det är den bild som jag försöker visa upp vid varje publikt framträdande. Bilden om GOD VÅRD och de sex ledstjärnorna att hälso- och sjukvården ska vara; Kunskapsbaserad, Säker, Patientfokuserad, Jämlik, Tillgänglig och Effektiv. Dagens innovation var att jag två gånger lyckades få hela församlingen unisont rabbla de sex ledstjärnorna med anmodan att alla i regionens hälso- och sjukvård bör kunna dessa ledstjärnor i sömnen.

När dessa rader skrivs är jag dock på väg till Bryssel. På torsdag arrangerar Västra Götalandsregionen tillsammans med West Sweden ett seminarium med rubriken Cutting Edge Healthcare Quality
for a Competitive Europe.
Även här vill vi rikta fokus på kvalitetsfrågorna i hälso- och sjukvården och inbjuda till en fortsatt dialog med andra intressenter i den europeiska hälso- och sjukvården.

Seminariet arrangeras mot bakgrund av Sveriges ordförandeskap i EU, och West Sweden arrangerar tre seminariet tillsammans med sina medlemmar i Västra Götaland, Halland och Värmland.

Det är ett mycket intressant program där vi lyckats få många "höjdare" från många olika delar av Europa att medverka i såväl plena som i seminarier. När man har konferenser i Europa sker det på ett delvis annat sätt än i Sverige. På torsdag är vi sex stycken som ska hålla inledningsanföranden, med representanter för Europaparlamentet, den svenska regeringen, Generaldirektoratet, Regionkommittén, jag själv som ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, och regionens "egen" Nobelpristagare Arvid Carlsson.

Nu återstår att bestämma vad jag själv ska prata om i morgon, och jag hoppas kunna återkomma med en rapport om det var en lyckad satsning eller inte. Intresset har i alla fall varit stort. Det mesta pekar på att vi blir över 150 personer som samlas i Bryssel för att diskutera kvalitetsfrågorna i Europas hälso- och sjukvård.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0