AmbuAlarm invigt

Det har blivit lite si och så med bloggandet denna vecka. Orsaken är att det blivit extra mycket "kvällsjobb" i form av anställningsintervjuer, eller rättare sagt kandidatutfrågningar inför det provval som just nu pågår i Västra Götalands västra valkrets, eller Bohuslän som vi normalt säger.

Måndag kväll i Mölndal, onsdag kväll i Munkedal och idag torsdag har kandidaterna samlats i Stenungsund för att presentera sig själva och svara på medlemmarnas frågor. Vi som är kandidater har varit något av ett kringresande teatersällskap. Även om de flestas presentationer har varit sig lika under veckan så har frågorna från medlemmarna kommit att variera desto mer.

Det har varit roligt att se det engagemang som finns för regionfrågor och inte minst hälso- och sjukvårdsfrågorna bland folkpartiets medlemmar, och jag är själv rätt nöjd med vad jag fått sagt och uttryckt under veckans kvällsmöten.

Innan bilen gick till Stenungsund så har jag under torsdagen hunnit med en intervju med en konsultfirma som jobbar på uppdrag av regionens internrevisorer om personalpolitiken i regionen, ett möte med krisledningsnämnden (för avstämningar - inte för att det är krisläge), ett möte på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men framför allt invigningen av AmbuAlarm.

AmbuAlarm är en ganska nybildad enhet under PKMC (Prehospitalt katastrofmedicinskt centrum), och är en sorts förkortning för Ambulans Alarmering. Beslutet om att bilda AmbuAlarm fattades för knappt ett år sedan i samband med den stora upphandlingen av alarmerings-, prioriterings- och dirigeringsfunktionen av ambulanser när folk har ringt till 112. SOS Alarm vann upphandlingen och fortsätter sköta alarmerings-, prioriterings- och dirigeringsfunktionen åt Västra Götalandsregionen. AmbuAlarms uppgift är att vara en aktiv motpart till SOS Alarm för att kontinuerligt följa att vårt utvecklade samarbetsavtal följs, och att vi i aktiv dialog mellan AmbuAlarm och SOS Alarm kan utveckla verksamheten och få en för en kontinuerligt lärande organisation.

Det har till och från stormat en del kring SOS Alarm de senaste åren. Ambulanser har dirigerats fel, de medicinska bedömningarna har inte varit tillräckliga med mera. Många skuggor har fallit över SOS Alarm som operatör men även regionen som upphandlare har ett ansvar för de brister som funnits. Det är det som vi nu försöker åtgärda med AmbuAlarm och de personer som ska lära och utveckla verksamheten över avtalsperioden på 5 år samt 2+2 optionsår.

I det nya avtal som började gälla i tisdags, 1 september, höjs en rad kvalitetskrav på personalen hos operatören. Upphandlingen har också inneburit ett fascinerande nytt teknikstöd som gör det enklare för operatörerna att se var regionens cirka 130 ambulansenheter befinner sig i realtid och hur stor del av regionens geografiska yta som varje minut har en ambulans inom 10 minuters (mörkgrön), 20 minuters (ljusgrön), 30 minuters (gul) eller mer än 30 minuters (rödrosa) avstånd. Enkla barometrar talar om hur många av respektive geografiskt delområdes ambulanser som varje minut är lediga eller upptagna. Om barometern börjar peka mot rött och fullt kapacitetsutnyttjande i t ex Sjuhärad kan ambulanser börjar flytta från Göteborg österut mot Bollebygd för att öka beredskapen, eller från Skaraborg söderut mot Ulricehamn.

Det var riktigt roligt och lärorikt att få vara med vid dagens invigning. Regionen har fått ett ordentligt kompetens- och tekniklyft i alarmerings-, prioriterings- och dirigeringsfunktionen. Vi har dessutom fått det till en närmast oförändrad kostnad mot tidigare.

Den nya kompetensen och den nya tekniken ger inga garantier på att det inte också i framtiden kommer att ske misstag, men AmbuAlarm är en garanti för att vi ska lära av de missar som kommer att ske, och minimera risken för att de ska inträffa igen.

Kommentarer
Postat av: Medimix!

Kul med intresserade och kunniga politiker!

Jag är imponerad!

Trevlig Helg

/Medimix

2009-09-04 @ 17:49:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0