Oroande försämring

För en liten stund sedan trillade månadsstatistiken över tillgängligheten i regionens hälso- och sjukvård in i min mejlbox. För oss som är starkt engagerade i tillgänglighetsfrågorna är det varje månad med stora förhoppningar om bevisade förbättringar som man öppnar statistiken som på ett föredömligt sätt har sammanställts av Gunnar Numeus.

Även siffrorna för februari har en hel del positivt att förtälja även om utvecklingen med de flesta kurvor åt rätt håll, även om lutningen på kurvorna och staplarna för den förbättrade utvecklingen har planat ut de senaste månaderna.

Det finns dock ett riktigt alarmerande område och det rör det gamla sorgebarnet Sjukvårdsrådgivningen som på nytt är på väg att bli ett sorgebarn.

På fyra månader har andel samtal som besvarats inom tre minuter vid regionens sjukvårdsrådgivningar minskat från nästan 2 av 3 samtal inom den uppsatta tiden på tre minuter till endast drygt 1 av 3 samtal inom stipulerad tid. Det är en remarkabel försämring som inte motsvaras av förändringen i övriga landet.

Från att Västra Götalandsregionen för några år sedan nådde relativt svaga resultat i en nationell jämförelse har vi med särskilda insatser tagit oss upp och ikapp samma måluppfyllelse som övriga landsting och regionen och de flesta månaderna under senaste året dessutom legat några procentenheter högre än riket. Nu har vi fallit som en sten.

Om jag skulle göra en politiskt poäng av det så besvarades 64% (62% i landet) av alla samtal inom tre minuter i november när jag lämnade ifrån mig ordförandeklubban i HSU, medan det i februari endast var 38% (50% i landet) som besvarades inom samma tid.

Det kan alltid diskuteras om det är rimligt med en målgräns på tre minuter och om det är rimligt att sätta ett måltal på 90% i måluppfyllelse. Vi har själva ställt oss den frågan och frågade förra året efter en utvärdering av rimligheten och vad det i så fall krävde för insatser för att nå de målen. Vi har i budgeten för 2011 när folkpartiet fortfarande var med och skrev en sådan för majoriteten gett i uppdrag att se över organisationen för hela sjukvårdsrådgivningen och vi har fått signaler om att vissa hälso- och sjukvårdsnämnder varit på väg att minska på anslagen till sjukvårdsrådgivningen.

Nu ser vi resultatet av att ingen har ägnat denna tillgänglighetsfråga tillräcklig uppmärksamhet de senaste månaderna sedan vi bytte majoritet.

Mitt första bloggvallöfte blir därför att med kraft vidta åtgärder för att åter kunna erbjuda en hög och pålitlig tillgänglighet till regionens sjukvårdsrådgivning om jag får chansen att vara med i en politisk ledning efter omvalet i maj.


Kommentarer
Postat av: Kristina

Schysst blogg du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2011-05-08 @ 13:17:18
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0