Ny regiondirektör

Måndag den 3 oktober och Västra Götalandsregionen har från och med idag en ny regiondirektör i form av Ann-Sofi Lodin. Ann-Sofi blir den fjärde regiondirektören sedan Västra Götalandsregionen bildades 1999. Jag är övertygad om att regionen har lyckats göra en kanonrekrytering med Ann-Sofi Lodin som regiondirektör. Hon har alla förutsättningar att lyfta vår region till en ny nivå om hon får ett tillräckligt politiskt stöd och en tillräckligt tydlig inriktning från den politiska ledningen.

På den sista punkten kan jag, efter förrförra veckans budgetdebatt, hysa en viss oro. Det är långt ifrån tydligt vart den politiska ledningen i regionen önskar gå och med ett otydligt politiskt ledarskap blir det 1) inte så lätt för regiondirektören att utföra sitt ledarskap över organisationen, eller 2) risk för att regiondirektören leder organisationen i en annan riktning än den som den politiska ledningen önskar.

Jag efterlyser därför ett tydligare politiskt ledarskap för Västra Götalandsregionen för att ge Ann-Sofi Lodin hela verktygslådan för att utveckla Västra Götalandsregionen till en ännu bättre fungerande region.

Jag vill i detta sammanhang också passa på att offentligt tacka Johan Assarsson som under sju år tjänat som regiondirektör i Västra Götalandsregionen. Johan har på många sätt gjort ett storartat arbete med att utveckla och hålla ihop utvecklingen av regionen. Jag kan dock känna att Johan inte alla gånger fått möjlighet att visa hela sin potential som regiondirektör, och det har även i det fallet berott på att det inte funnits en tillräcklig tydlig inriktning från den politiska ledning som jag själv under flera år har ingått i.

Att leda Västra Götalandsregionen är långt ifrån något enmansjobb, men min övertygelse är att i en så stor organisation som Västra Götalandsregionen, spelar regiondirektören en avgörande roll för huruvida regionen ska lyckas förändra organisationen och omvärlden i önskvärd riktning eller inte. En regiondirektör med ett tydligt och förankrat politiskt mandat har alla möjligheter att tillsammans med alla andra duktiga chefer i organisationen fortsätta en resa mot utveckling.


Kommentarer
Postat av: Charlotte Barouma

Hej Jonas! Vilken kanon-blogg du komponerar! För mig som fackligt aktiv blir den en källa till information om vad som händer på den politiska planhalvan av vården. De operativa halvan har jag bättre koll på eftersom jag lever där:-=

Det visar på fint ledarskap att skriva så som du nyss gjort angående ny resp avgående regiondirektör.

Som du vet är jag ordförande i Göteborgs Privatläkarförening/GPLF och innehar numera också en plats i regeringens Välfärdsutvecklingsråd. Där jobbar vi just nu bl a med ersättningsmodeller inom vård och omsorg. Jag ser det som enormt viktigt att politik/tjänstmän/utförare kan ha en dialog även lokalt i VGR angående eventuella framtida vårdvalsmodeller och välfungerande ersättningssystem för specialiserad öppenvård. Inom bara några månader tappar vi en stor volym kvalificerad specialistvård när flera vårdavtal löper ut (pga skärpta LoU-tolkningen) och vi ser problem med var de patienterna ska ta vägen. Vänligen! Charlotte Barouma GPLF/Wästerläkarna

2011-10-18 @ 10:31:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0