Maktlös?

Idag publicerar tidningen Dagens Medicin för 17:e gången sin årliga lista över vilka 100 personer som har mest makt över svensk hälso- och sjukvård. Den årliga rankingen blir lite av inbördes beundran och var kanske många gånger bra för det egna egot - så länge man fanns med på listan. Under åren 2005-2010 brukade jag finnas med kring platser 15-25 som ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott (HSU), men vice ordförandeposten i samma utskott smäller inte lika högt, och så är det ju.

Att vara ordförande i ett tungt utskott i majoritet ger per automatik en hel del makt, inte minst att sätta och påverka den politiska agendan. Att vara vice ordförande i opposition ger ibland möjlighet att påverka på marginalen utifrån den agenda som den styrande koallitionen sätter upp.

En del politiker hymlar om det. Men inte jag. Jag vill ha makt. Inte för att komma högt upp på Dagens Medicins ranking, utan för att kunna vara med och påverka utvecklingen ii hälso- och sjukvården i vad jag tror är en klok riktning. Det politiska livet i opposition är betydligt tråkigare, men det är också en viktig roll för att hålla koll på den politiska ledningen så att de inte hittar på allt för många dumheter, och ibland för att kunna påverka ett eller annat ärende, och det har vi just nu chansen att göra.

Frågan det handlat om de senaste dagarna är frågan om nivån på patientavgifterna under 2012 i Västra Götalandsregionen.

I den politiska ledningens budget för 2012 har de räknat med ökade intäkter från patientavgifterna med 55 miljoner kronor. Jag försökte i budgetdebatten i september få svar på frågan vilka avgifter de hade tänkt höja för att få in 55 miljoner kronor men fick aldrig något säkert svar då, och frågan har sedan varit uppe några gånger under hösten i HSU som informationsärende, men aldrig blivit något beslutsärende. Eftersom det är ett avgiftsärende så måste frågan beslutas i regionfullmäktige och där har den politiska ledningen inte någon egen majoritet.

Om jag minns rätt så har inget av de borgerliga oppositionspartierna i sina budgetförslag räknat in några ökade intäkter från höjda patientavgifter, i alla fall inte i Folkpartiets budgetförslag. Frågan under hösten har därför varit varför vi ska hjälpa den politiska ledningen att genomföra en höjning av patientavgifter, och om vi ska hjälpa dem vad kan vi i så fall få i gengäld. Helt enkelt lite hederlig politisk kohandel.

Än så länge har den politiska ledningen inte velat föra en diskussion kring det, men tiden håller nu på att rinna ut för dem. Nästa regionfullmäktige är den 7 februari ska frågan upp där så måste den behandlas i regionstyrelsen på tisdag nästa vecka, och än så länge har vi inte sett till något förslag till beslut eller någon villighet att diskutera en uppgörelse där de får sina önskade höjningar av patientavgifterna och Alliansens oppositionspartier får något annat.

Vi har erbjudit oss att stödja en höjning av patientavgifterna om vi samtidigt kan komma överens om att till slut avgöra den segdragna frågan om rehabilitering och sjukgymnastik som eget vårdval eller inte. Vi vill ha ett eget vårdval för sjukgymnastik i regionen och det vore nu en lämplig tidpunkt att bestämma att vi ska införa det. Sen måste vi naturligtvis fortsatt diskutera formerna för ett sådant vårdval så att det blir så bra som möjligt.

Det ska under de kommande dagarna bli spännande att se vilken makt att påverka utvecklingen som jag ändå har - även när jag inte längre platsar bland de 100 mäktigaste i svensk hälso- och sjukvård.

Kommentarer
Postat av: maud strömbergson

Angående makt och politik: Jag hörde om din insats för de El-överkänsliga och Falköpings Lasarett! Super om du vill använda dig av din politiska makt för att påverka så att de människor som verkligen blivit drabbade av vår komplicerade miljö. Och att du vill värna om våra mindre enheter/sjukhus/lasarett! vill gärna ha kontakt med dej om ditt engagemang i el-frågan. Jag försöker hjälpa de som blivit drabbade. Finns på VG-reg.s MP-lista. Jag försöker få MP. att förstå att detta handlar om vår MILJÖ!och är ett VERKLIGT FOLKHÄLSOPROBLEM MED ETT STORT MÖRKERTAL!! Vad kan göras?

Maud Strömbergson

2012-01-24 @ 15:42:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0