Nederlag för sunt förnuft

En trasig dator har gjort mitt bloggande lite för sällsynt senaste veckan, men jag har nu upptäckt möjligheten att försöka blogga via läsplattan med det allt för lilla tangentbordet.

Idag har regionfullmäktige haft årets första sammanträde, men det var ont om ärenden - förutom en lång rad motioner som avhandlades.

En av dem var en motion från Folkpartiet med Helena Holmberg som undertecknare och handlade om att ta bort patientavgiften på 100 kronor för screeningundersökningarna mammografi, cellprovskontroll och bukaortaaneurysm.

Har Folkpartiet i regionen plötsligt slagit in på den populistiska linjen genom att vädja till människors plånböcker? Nej, inte alls. Förslaget om att ta bort patientavgiften till screeningundersökningar handlar om vilken syn vi har på patientavgifter. För oss är patientavgifter i första hand ett styrinstrument, och inte en finansieringskälla.

Av det skälet är det lägre patientavgift till primärvården än till länssjukvården för vi vill att patienter i första hand ska söka vård i primärvården. Det är därför patientavgiften också är lägre om man går till den vårdcentral där man är listad än om man "är otrogen" och väljer en annan vårdcentral. Vi vill styra på kontinuitet.

När det kommer till screeningprogrammen så är det undersökningar som vi, som sjukvårdhuvudman, vill att människor ska genomgå. Det är bra för den enskilde personen (för hen är ju ännu inte patient) om eventuella problem kan upptäckas i så god tid som möjligt. Det är också bra för oss som finansiär om eventuella sjukdomar kan upptäckas i så god tid att de är billigare att behandla. Det ligger alltså i vårt egenintresse att så många som möjligt väljer att komma till de undersökningar de blir kallade till. Dessutom kan de förlänga liv och förhindra framtida sjuklighet, och då ska alla hinder som finns för ett så högt deltagande som möjligt tas bort.

Den politiska ledningens argument mot vårt förslag var att de ansåg att det fanns en rad andra åtgärder som kunde vidtas för att öka deltagandet som information på fler språk, lättare att boka och boka om tider till undersökningarna. Vi delar uppfattningen att det finns mycket mer som både kan och borde göras för att öka deltagandet i screeningprogrammen, men varför avstå från att ta bort patientavgiften? Tror vi att patientavgiften leder till fler eller färre deltagare? För väldigt många spelar den inte någon roll. Det är helt klart värt 100 kronor att få bli kontrollerat, men det gäller för väldigt många, inte för alla. Svaret på frågan måste bli att undersökningarna lockar färre deltagare om vi tar ut en patientavgift.

Förra året belönades Kunskapscentrum för Jämlik vård och Angereds Närsjukhus med Dagens Medicins pris Guldskalpellen till årets förnyare i sjukvården för projektet "Ta med en vän" som handlade om att få fler kvinnor i nordöstra Göteborg att delta i den gynekologiska cellprovskontrollen. En av framgångsfaktorerna var just att man inte tog ut någon patientavgift.

För ett knappt år sedan var "Ta med en vän" ett projekt som blev årets förnyare i sjukvården och alla ville sola sig i glansen av projektet. Idag sa en förödande majoritet av ledamöterna i regionfullmäktige nej till att införa receptet bakom framgången i hela regionen.

11 folkpartister röstade bifall för motionen, medan övriga ledamöter avslog förslaget. Ett förödande nederlag, men jag tror precis som partikamraten Helena Holmberg spådde att inom fem år kommer det att vara genomfört och alla kommer att fråga sig vad som fick oss att dröja så länge.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0