Ett vårdval 2014?

Vårdval har de senaste åren blivit ett begrepp i takt med att såväl landsting och regioner som kommuner använder sig av Lagen om valfrihetssystem (LOV) för att organisera vissa välfärdstjänster. Denna inlägg ställer sig dock frågan om det allmänna valet i september 2014 kan bli ett val där vårdfrågorna hamnar i fokus?
 
Opinionsinsitutet Novus har idag presenterat en lista över de viktigaste frågorna för väljarna just nu, och den listan toppas av Sjukvården med 72 procent.
 
Toppen på listan, med de områden som kommer över 50 procent, ser ut som följer;
 
Sjukvården 72 procent
Skola och utbildning 70 procent
Sysselsättning/arbetslöshet 62 procent
Landets ekonomi 53 procent
Äldreomsorg 53 procent
 
Det är förvånande att sjukvården kommer så pass långt före äldreomsorgen. Kanske beror det på att fler är direkt eller indirekt berörda av sjukvården än av äldreomsorgen. Min egen känsla är att utmaningarna för framtiden är än större inom äldreomsorgen än inom sjukvården. Det är också förvånande att sjukvården med sina 72 procent rankas som en klart viktigare fråga än sysselsättning/arbetslöshet, och närmast utklassar ämnesområdet Landets ekonomi.
 
Jag är inte överraskad att sjukvård engagerar och kommer högt på rankinglistor av detta slag. Det som snarare är märkligt är att sjukvårdsfrågorna nästan alltid får en så undanskymd roll när valrörelsen blir allt mer intensiv. När får vi en valrörelse där hälso- och sjukvårdsfrågorna dominerar, eller i alla fall tar en stor plats, i debatten och ´tydligare kan påverka vilken valsedel som de röstberättigade väljer att stoppa i valurnan?
 
Är det så att den gemensamma valdagen som gör landstings/regionvalet till det bortglömda valet också tar med sig frågan om sjukvård in i glömskan? Är det så att vi landstings- och regionpolitiker är dåliga på att profilera oss? Är det så att det finns en för liten konfliktyta mellan partierna i hälso- och sjukvården som gör frågorna mindre medialt intressanta och därmed inte heller bryter genom till väljarna?
 
Jag skulle vilja svara JA på alla de tre sist ställda frågorna. Dels måste vi som sysslar med hälso- och sjukvårdspolitik bli tydligare med att hävda "vår sektor" och kanske också släppa på den konsensuskultur som råder i landstingsvärlden och bli tydligare vilka skillnaderna är mellan oss som partier. Om vi blir tydligare och lyckas ta för oss så kan förutsättningarna för att få ett vårdval 2014. Personligen skulle jag tycka att det vore väldigt roligt om den fråga som svenska folket rankar högst bland viktiga samhällsfrågor också kunde dominera den politiska debatten.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0