Vårdval skapar dynamik

I lite drygt tre år har Västra Götalandsregionens vårdvalsmodell, VG Primärvård, verkat och det är intressant att se den dynamik som uppstår i systemet. I morgon har vi förslag på regionstyrelsens bord om att godkänna en ny vårdenhet i VG Primärvård. Det är den offentliga primärvården som ansökt om att bli godkända för att starta en vårdverksamhet i Fritsla i Marks kommun.
 
I Marks kommun finns idag fem vårdcentraler, en av dem ligger i det mindre samhället Fritsla och har knappt ca 3 800 listade patienter vid årsskiftet, och hade ökat med drygt 100 patienter under året. Vårdgivaren som driver vårdcentralen i Fritsla idag har beslutat sig för sluta driva primärvårdsverksamhet.
 
Trots att det "bara" rör sig om knappt 4 000 patienter och det "bara" är en knapp mil till Kinna vårdcentral och drygt en mil till Viskafors vårdcentral så tycker den offentliga primärvården att det värt att starta en ny vårdcentral på orten där en vårdcentral är på väg att läggas ned, trots att den offentliga primärvården redan driver fyra vårdcentraler i en kommun med ca 35 000 invånare.
 
Jag måste fråga mig om detta hade hänt före vårdvalet? Nej, jag är till och med ganska övertygad om att det inte hade hänt före vårdvalets införande. Då hade sannolikt frågan varit hur vårdcentralerna i Kinna och Viskafors i fortsättningen kanske skulle kunna dela på ansvaret för de 4 000 patienterna i Fritsla. Nu bestämmer patienterna. Det kanske inte är någon av dem som kommer att välja den nya offentliga primärvårdens vårdcentral i Fritsla, även om jag tror att de allra flesta av dem som idag är listade på vårdcentralen och som redan bor i området runt Fritsla fortsatt kommer att vilja vara listade på en vårdcentral i närområdet.
 
På eftermiddagen fick jag också besked om att en privat vårdgivare i Alingsås har ansökt om att upphöra med verksamheten från och med i höst. Efter vad jag hört har vårdcentralen haft svårt att rekrytera fast anställda läkare och därmed säkert haft höga kostnader för hyrläkare och framför allt haft svårt att erbjuda patienterna kontinuitet. Det är en vårdcentral med ca 6 500 listade patienter, vilket är en minskning med 500 jämfört med för ett år sedan.
 
Vad händer då i Alingsås när en vårdcentral bestämmer sig för att lägga ner verksamheten? Jo, enligt samma pressmeddelande framkommer att en annan privat vårdgivare har ansökt om att få etablera verksamhet i samma område som den vårdcentral som nu upphör med sin verksamhet. När en vårdcentral försvinner så finns någon annan beredd att försöka fånga upp dessa patienter till sin verksamhet.
 
Det är onekligen en intressant dynamik som ligger långt från hur det var tiden före vårdvalet. Såväl privata som offentliga vårdgivare är beredda att satsa och erbjuda sina tjänster till invånarna i olika områden av regionen. Om de kommer att lyckas få invånarnas förtroende eller inte vet de inte, men jag tycker att det är härligt kaxigt att de vågar satsa på att lyckas och med den inställningen tror jag också chansen att lyckas är stor.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0