Hur 88 miljoner blev 1,3 miljarder

Inleder med att varna alla läsare för att detta kanske är det mest nördiga inlägget i denna bloggs historia, men samtidigt ett av de viktigaste. Känsliga läsare varnas!
 
Igår presenterade den politiska ledningen med S, V och MP i Västra Götalandsregionen sitt förslag till budget för 2014 och planåren 2015-2016. Efter att själv ha jobbat med och räknat på Folkpartiets eget budgetförslag i en månads tid är det alltid spännande och intressant att se vad de politiska kollegorna/konkurrenterna har kommit fram till för prioriteringar för att staka ut färdriktningen för regionens framtid.
 
Det är naturligtvis alltid så att man vill presentera sitt eget förslag i sin bästa dager, och det är kanske så att man också vill svartmåla de andra partiernas förslag till budget. Jag tänkte i detta inlägg inte ägna mig åt att svartmåla den politiska ledningens förslag till budget, även om jag har en hel del att säga om det förslaget. Däremot tänkte jag ägna mig åt att svartamåla den politiska ledningens sätt att förhålla sig till siffror och beräkningar när de presenterade sin budget.
 
Efter att under gårdagen ha skummat genom den politiska ledningens förslag till budget och fått en överblick över deras prioriteringar satte jag riktigt i halsen när jag sent på kvällen såg sena Västnytt som rapporterade att "nu blir det 1,3 miljarder extra till sjukvården". Jag kände inte alls igen mig i den beskrivningen. I morse möttes jag i Vänersborg av den lokala tidningen ttela som toppade första sidan med "En miljard mer till sjukvård". Jag kände inte igen mig heller i den beskrivningen.
 
När jag idag har hunnit granska den politiska ledningens siffror så kan jag bara gratulera den politiska ledningen till att de har lyckats sätta bilden av en budget som satsar stort på sjukvården under nästa år, men oj så många som riskerar att bli besvikna när verkligheten hinner ikapp den mediabild som de har velat förmedla.
 
Man kan säkert vända och vrida på siffrorna på flera sätt, och jag är verkligt nyfiken på hur den politiska ledningen kommit fram till att de hade fog för att skriva "Totalt ca 1 300 miljoner varav 900 miljoner utöver index till hälso- och sjukvården" i sitt presentationsmaterial vid budgetpresentationen. Jag har valt att granska deras påstående utifrån deras sifferunderlag och utifrån deras presentationsmaterial.
 
När jag granskar deras siffror över hur mycket pengar som regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsutskottet, Sahlgrenska Universitetssjukhus och hälso- och sjukvårdsnämnderna fått i regionbidrag i budget och tilläggsbeslut för 2013 för hälso- och sjukvårdsinsatser och hur mycket de föreslås få för 2014 så landar jämförelsen på en ökning på 887,4 miljoner kronor. Från 33 825,4 miljoner 2013 till 34 710,1 miljoner 2014.
 
Det är cirka 2/3-delar av den utlovade satsningen på 1,3 miljarder kronor. Av de 884,7 miljonerna är 608,9 miljoner kompetensation för pris- och löneökningar (index) och 275,8 miljoner kronor så kallade "nya pengar" eller satsningar på sjukvården. Av de 275,8 miljoner kronorna är 195 miljoner kronor redan utlovade för 2014 i innevarande års budget och således inte någon nyhet, men väl en ökning av resurserna. De riktigt nya pengarna som återstår i ledningens förslag till budget är 80,8 miljoner kronor med detta sätt att räkna.
 
Det är alltid svårt att räkna på någon annans underlag, och jag blir själv frustrerad när jag inte helt får ihop hur de egentligen har räknat och fört pengar mellan olika konton, Men jag vill hävda att det inte är så lite som 80,8 miljoner riktigt nya pengar utan hela 88,4 miljoner kronor, och vill man vara riktigt snäll kan man kanske räkna in ytterligare 100 miljoner till 188,4 miljoner kronor.
 
I deras presentationsmaterial för budgeten finns en sida som heter "Hälso- och sjukvård - ekonomiska satsningar". I den listas åtta satsningar under 2014 som görs utöver index. Låt oss därför granska dessa.
 
- 220 miljoner till Hälso- och sjukvårdsnämnder
Av dessa är 145 miljoner redan utlovade, 55 miljoner är riktigt nya pengar och 20 miljoner syftar nog på de 15 miljoner som de räknat in i sitt sifferunderlag till följd av högre patientavgifter. Totalt 70 riktigt nya miljoner till hälso- och sjukvårdsnämnderna.
 
- Flexibilitet att möta utvecklingen genom att 200 miljoner läggs centralt
Dessa pengar finns redan i innevarande års budget på regionstyrelsen och är inte någon satsning jämfört med 2013. 100 miljoner är dessutom redan fördelade till hälso- och sjukvårdsutskottet i deras detaljbudget. Vill man vara riktigt snäll så kan man säga att de andra 100 miljonerna är nya till sjukvården, men då är man riktigt snäll.
 
- Sedan tidigare satsas 200 miljoner 2014 på förbättrad tillgänglighet
Ja, här erkänner de ju till och med att det är pengar som finns redan 2013.
 
- För glasögonbidrag för barn upp till 16 år satsas 5 miljoner 2014
Även detta är pengar som redan utlovat i 2013 års budget, om än en resursförstärkning.
 
- Minskat effektiviseringskrav ger 30 miljoner ytterligare till hälso- och sjukvården
Ja, så kan man ju resonera, men det är ju som att säga att man tjänat 1 000 kronor på att köpa en kostym för 3 000 kronor istället för en för 4 000 kronor. Dessutom är ju rubriken vad som görs utöver index.
 
- Närsjukvårdssatsning om 25 miljoner
Även denna satsning utlovades redan i 2013 års budget, men det är en resursförstärkning.
 
- Fria ungdomstandvården förlängs till 24 år 2014 och 25 år 2015. 20 miljoner per år.
Återigen redan utlovade pengar i innevarande års budget, men en resursförstärkning är det.
 
- Forskningssatsning 18,4 miljoner
Detta är riktigt nya pengar som inte har funnits med i tidigare budgetar eller planer.
 
Summerar man satsningarna som den politiska ledningen utlovar ovan så blir det 718,4 miljoner kronor, och uppräkningen avslutas med meningen, "Totalt ca 1 300 miljoner varav 900 miljoner utöver index till hälso- och sjukvården"
 
Då infinner sig frågan vad de andra knappa 200 miljonerna som satsas på hälso- och sjukvården har gått till? Varför presenteras hur de används? De presenterar ju så små satsningar som på 5 miljoner, så varför inte dessa knappa 200 miljoner? Rätt svar är väl att indexuppräkningen svarar för drygt 600 miljoner och de så kallade satsningarna drygt 700 miljoner - totalt ca 1 300 miljoner kronor.
 
Totalt finner jag i deras egen uppställning 55 miljoner kronor till hälso- och sjukvårdsnämnderna som är riktigt nya och inte funnits med i tidigare budgetar eller planer. Jag finner 15 miljoner till samma nämnder som ska betalas av patienterna själva i form av höjda patientavgifter, och jag finner 18,4 miljoner till forskning som på sikt förhoppningsvis ska hjälpa oss att få en bättre sjukvård. Totalt blir det 88,4 miljoner i riktigt nya miljoner, och 195 redan utlovade miljoner för 2014 i den nu gällande budgeten.
 
Två sätt att värdera den politiska ledningens budget där den ena slutar på 80,4 miljoner och den andra på 88,4 miljoner alltså. Där någonstans ligger antagligen sanningen i hur mycket nya pengar som den politiska ledningen har valt att lägga på hälso- och sjukvård jämfört med planerna i innevarande års budget.
 
Det är skickligt att lyckas presentera det som att det nu blir 1,3 miljarder extra till sjukvården.
 
Har någon orkat läsa ända hit så vill jag gratulera till er uthålligthet. För mig har det varit terapi och något jag var tvungen att få ur mig. Har någon representant för den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen orkat läsa allting får ni gärna meddela mig om, och i så fall vad, jag har missuppfattat att ni gjort i budgeten för 2014 med en kommentar i bloggen.
 
 

Kommentarer
Postat av: Eva-Christine

Imponerad över din uthållighet, Jonas. Och förfärad över trixandet med budgeten, vanligt folk kan ju inte se igenom siffrorna som den riktigt insatte. Och juornalisterna, finns det ingen ekonomiskt kunnig sådan som kan se igenom en pressrelease? Åtminstone lite.
Tack för att du orkar!

2013-05-07 @ 17:38:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0