SKL den nya staten?

Idag skulle jag egentligen suttit med på styrelsemöte med Sveriges kommuner och landsting (SKL) där jag är ersättare i styrelsen, men andra åtaganden gör att jag istället befinner mig på västkusten. Här läser jag att SKL:s sjukvårdsdelegation igår beslutat att rekommendera styrelsen att nästa månad fatta beslut om att föreslå alla regioner och landsting att ansluta sig till gemensamma riktlinjer för subvention av preventivmedel. SKL skriver på sin hemsida att förslaget innebär "...att kvinnor till och med 25 års ålder ska kunna få preventivmedel till en självkostnad av som mest 100 kronor per år. Ett krav är att preventivmedlet finns med bland dem som omfattas av läkemedelsförmånssystemet."
 
Jag kan tycka att förslaget som sådant är helt OK och ligger i närheten av det regelverk som idag tillämpas i Västra Götalandsregionen, men den egentliga frågan är vilken roll som SKL egentligen har ett ska ha? Det är inte på något sätt orimligt att vi har mer likartade riktlinjer för subvention av preventivmedel, men det finns faktiskt landsting som har generösare regler än de som nu föreslås från sjukvårdsdelegationen. Om något eller flera av de landstingen väljer att behålla sina mer generösa regler så faller ju hela idén med ett gemensamt regelverk i alla landsting och regioner. Och ska SKL, som intresse- och medlemsorganisation för alla Sveriges kommuner och landsting och regioner, faktiskt ta på sig uppgiften att försöka styra landsting och regioner i frågor om olika avgifter? Vilka blir då möjligheterna för enskilda landsting och regioner att hävda den egna organisationens självstyrelse? Vad ska politiker i de landsting som eventuellt försämrar villkoren för sina invånare svara på frågan om varför de försämrar villkoren? "- Jo, vi är medlemmar i en intresseorganisation som ska ta tillvara våra intressen, och dom har beslutat om att vi ska göra på detta sätt"? Eller hur svarar dom?
 
Vad är nästa steg från SKL:s sida? Att vi ska harmonisera patientavgifterna till olika typer av besök i hälso- och sjukvården. Det vore ju egentligen en mycket viktigare fråga, för då kanske vi också lättare skulle kunna få ett nationellt högkostnadsskydd utan att bära omkring på kvitton från sjukvårdsinrättningar i olika landsting och regioner.
 
När det kommer till avgifter inom hälso- och sjukvården så finns de till för att styra patienterna. Olika landsting och regioner har olika sjukvårdssystem och därmed också olika behov och intressen av att styra patienter på olika sätt och har olika patientavgifter, såväl som olika avgifter för screeningundersökningar och olika avgifter för subvention av preventivmedel.
 
Vad blir nästa steg från SKL? Blir det inte patientavgifterna så blir det kanske skattesatsen. Ska den verkligen få tillåtas att vara olika?
 
Min uppfattning är att SKL i denna fråga beter sig lika klumpigt som staten ofta gör när de ska "lära" kommuner, regioner och landsting hur de ska göra. Det är en von oben-attityd som jag inte riktigt gillar - även om jag inte har några problem i sakfrågan.
 
SKL borde istället fortsatt värna det kommunala självstyret, och även om sjukvårdsdelegationen är tydliga med att varje landsting självt fattar sina beslut så uppstår ett grupptryck som är ovärdigt en medlems- och intresseorganisation som SKL.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars Roswall

Kloka synpunkter Jonas!

2013-05-17 @ 15:47:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0