Konflikten allt närmre

Har ägnat dagen åt sammanträde med hälso- och sjukvårdsutskottet, med en rad intressanta och viktiga ärenden som jag får be att återkomma till i kommande inlägg.

Morgonens möte med HSU inleddes med en föredragning om effekterna av den varslade konflikten från Vårdförbundet från och med nästa måndag den 21/4 klockan 12.00. Som jag skrivit tidigare så är det sex vårdcentraler i Göteborg samt delar av Sahlgrenska Universitetssjukhus som är varslade om strejk. Totalt rör det sig om 350 sjuksköterskor som går ut i strejk om ingen uppgörelse kan nås innan lunch på måndag.

Det kommer att bli kännbart för vården, inte minst en strejk vid akutmottagningen vid SU/Östra sjukhuset, och vårdcentralerna. Glädjande i morse var därför beskedet om att Vårdförbundet beslutat avbryta varslet mot större delen av SU från och med lunch den 30/4.

Glädjen blev dock inte långvarig. Vid lunch nåddes vi av budet att Vårdförbundet utökar varslet från och med den 5 maj och i en helt annan omfattning för regionens del än tidigare. Alla regionens sjukhusgrupper berörs av det nya varslet, SU, NU-sjukvården, SÄS och SkaS i större eller mindre omfattning. Vid en snabbgenomgång känns det som att Skaraborgs Sjukhus drabbas hårdast av varslet.

Därtill kommer det allra mesta (kanske till och med hela, jag kan inte riktigt överblicka) av verksamheten vid Alingsås sjukhus och Kungälvs sjukhus kommer att drabbas av varslet från den 5 maj klockan 12.00.

Jag gissar att det nu handlar om att visa muskler inför Vårdförbundets kongress den 13-15 maj, och det kan nog bli turbulent i sig då Vårdförbundet för närvarande har en styrelse som accepterade medlarnas slutbud, precis som arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjorde, men Vårdförbundets styrelse blev överkörda av den extra kongressen i slutet av mars.

Min förhoppning är att medlarna tar ett nytt initiativ till att försöka ena parterna i avtalsfrågan, och att båda parterna tar ett ansvar innan enskilda människor drabbas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0