Budget och delårsrapport

Tisdagar är ungefär varannan vecka dagen för sammanträde med regionstyrelsen, så också idag. Det var en rätt så diger lista med såväl ärenden som skulle vidare till fullmäktige och ärenden som skulle avgöras i styrelsen. Vad gäller ärenden till fullmäktige så var det en hel knippe motioner, vilket innebär att de också ska behandlas på fullmäktiges 2-dagars budgetmöte om tre veckor. Det brukar bli ett par långa dagar, men också lite utrymme för gemensam fest över partigränserna på kvällen.

Behandlingen av budgeten tar upp emot två dagars debatt i fullmäktige, men vid behandlingen i styrelsen så tar det två minuter. Alla inser att ingen kan övertyga de andra om att deras budget är mer förträfflig än de andras. Det inser alla visserligen också på fullmäktige, men då är scenen öppen för allmänheten och vi gör vårt bästa för att försöka beskriva och övertyga om varför den egna budgeten är bättre än de andras.

Jag har tidigare bloggat om majoritetspartiernas förslag till budget när den presenterades för två veckor sedan. Om någon mot förmodan inte skulle uppfatta det så var det just det förslaget som regionstyrelsen idag biföll, och som med nästan total säkerhet kommer att vinna bifall vid omröstningen i fullmäktige om tre veckor.

Ett annat ärende som kommer att komma upp på nästa fullmäktige och som också avhandlades idag är delårsrapporten per mars månad. Vi kommer alltså att ha två stycken ekonomidebatten om tre veckor på fullmäktige, och de båda ärendena hänger också ihop.

I delårsrapporten finns en prognos om att regionen för innevarande år kommer att göra ett underskott på 900 miljoner kronor. Det är en kraftig förändring jämfört med 2008 års resultat som blev ett överskott på 777 miljoner kronor. Den allra största orsaken till förändringen stavas fallande skatteintäkter. Skatteintäkterna beräknas i år att ligga på samma nivå som förra året, samtidigt som kostnaderna för löner, material, utrustning med mera ökar.

Ett underskott på 900 miljoner kronor är cirka 300 miljoner kronor sämre än den justerade budgeten som fullmäktige antog i november förra året (-250 miljoner) och med de godkännande för nämnder och styrelser om att få använda eget kapital (-350 miljoner).

Jag tycker dock att det finns ett stort antal indikatorer som ligger till grund för delårsrapporten som är allt för pessimistiska. Dit hör en beräknad nettokostnadsutveckling de återstående månaderna på året på 6%. Jag vågar nästan lova att den inte kommer att bli så hög. Dessutom visar årets tre första månader faktiskt på ett överskott mot den periodiserade budgeten på cirka 100 miljoner kronor. Jag tror dessutom att skatteintäkterna kommer att bli något högre än vad som nu beräknas. Min gissning är att årets resultat kommer att bli betydligt bättre än vad delårsrapporten prognostiserar, men det finns också risker åt andra hållet.

Vad är summan av detta? Är läget lugnt? Nej, det är det inte. Vi har en för hög kostnadsutveckling och framför allt våra större sjukhusgrupper har ekonomiska problem. Vi behöver vidta åtgärder i våra verksamheter för att inte ta med oss ekonomiskt negativa ryggsäckar in i 2010. I samband med behandlingen av delårsrapporten la majoritetspartierna därför en rad förslag till åtgärder för att begränsa kostnadsutvecklingen och förmå verksamheterna att klara verksamheten innevarande år inom budget.

Innehållet i åtgärderna handlar bland annat om restriktivitet vad gäller nya ekonomiska åtaganden, restriktivitet vad gäller nyanställningar, ökad följsamhet till regionens inköpspolicy och bättre och smartare inköp kan kraftigt minska kostnaderna vad gäller t ex förbrukningsmaterial. Ökad följsamhet till läkemedelsrekommendationerna (jämför gårdagens blogginlägg),  att minska kostnaderna för bemanningsföretag genom att i detta läge på arbetsmarknaden istället försöka rekrytera de nyckelpersoner vi saknar i vår verksamheter, och en rad andra förslag till åtgärder.

Syftet med åtgärderna är att försöka minska de kostnader som inte berör den direkta verksamheten. Till skillnad från näringslivet så är våra "orderböcker" fortfarande fulla i hälso- och sjukvården. Vi kommer att behöva genomföra effektiviseringar, rationaliseringar och även vissa direkta besparingar, men vår ambition är vi i så hög utsträckning som möjligt ska ha "business as usual" i vården.

Jag tror, avslutningsvis, att en av huvudvägarna för att lyckas ta oss ur nuvarande ekonomiska knipa är att fokusera på alla de pengar vi faktiskt har till hälso- och sjukvården, såväl innevarande som nästa år. Vi måste fokusera på att vi faktiskt har drygt 30 miljarder kronor till hälso- och sjukvården, och inte att de "borde ha varit" 30,5 miljarder med en mer normal skattkraftstillväxt. Om vi fokusera på den halva miljarden så blir det bara elände. Om vi fokusera på de dryga 30 miljarderna så kan detta bli rätt så hyfsat, trots taskiga omständigheter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0