15 i topp - Plats 4: Lundströmmottagningen

Under vinjetten 15 i topp kommer jag under de närmaste dagarna som en upptakt till valrörelsen, där vi presenterar våra idéer och visioner för framtiden, att göra vissa återblickar på de sex och ett halvt år som jag varit ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott och de beslut som jag har varit delaktig i att driva fram och förverkliga och som är särskilt stolt över.

Listan presenteras bakifrån och idag har det alltså kommit till listans plats 4.

 

Plats 4 – Lundströmmottagningen

 

Någonstans och någon gång i slutet av 90-talet i samband med sjukhussammanslagningarna i Göteborg, regionbildning och kanske också fler skäl som delvis hade med värderingar att göra prioriterades denna verksamhet bort och Sahlgrenska Universitetssjukhuset förlorade den höga kompetens som man under flera år haft kring transsexualism, könsidentitetsutredningar med mera.

 

På våren 2008 hade jag sedan den stora äran att få vara med vid invigningen av Lundströmmottagningen i Alingsås som efter ett pinsamt långt uppehåll i regionens historia äntligen kunde ta emot människor för könsidentitetsutredningar igen.

 

Lundströmmottagningen är verkligen en liten enhet i regionens sjukvårdsutbud, men en oerhört viktig sådan för dem som behöver mottagningens hjälp, och att just denna mottagningsenhet hamnar så pass högt upp på min topplista hänger både samman med att det är en av de verksamheter där mitt eget engagemang har betytt mest för dess tillblivelse, men också för att den speglar det jag vill se att sjukvården ska syssla med, d v s vårda, hjälpa och stötta dem som allra mest behöver vård, hjälp och stöttning. Få grupper av individer i vårt samhälle är så utsatta och är så ensamma som personer med frågor om könsidentiteten. Få grupper har så hög självmordsfrekvens som denna grupp personer.

 

Det var inte helt lätt att få till Lundströmmottagningen. Det talades en hel del om vården för de transexuella i förarbetena till den regionala utvecklingsplanen för psykiatrin (plats 11-15 på listan) men det blev aldrig ett riktigt uttalat mål i slutdokumentet. Huvudansvaret för att genomföra planen las på våra tolv hälso- och sjukvårdsnämnder som var och en knappast kunde bygga upp en enhet för könsidentitetsutredningar, utan det krävdes ytterligare initiativ från hälso- och sjukvårdsutskottet för att förverkliga tillblivelsen av mottagningen.

 

I arbetet med att få till Lundströmmottagningen har inte minst nätverket TS Väst spelat en viktig roll som pådrivare för det är en fråga som allt för många tycker är lite knepig och undrar om det verkligen är en prioriterad verksamhet. Det finns många fördomar och mycket okunskap på många håll när det gäller frågor om transsexualism.

 

Frågan om vad enheten egentligen skulle heta var det också en viss diskussion kring och jag blev väldigt glad när det föreslogs att den skulle heta Lundströmmottagningen, efter docent Bengt Lundström. Både för att det blev ett neutralt namn utan någon stigmatisering, men också som en liten känga till dem som tio år tidigare bidrog till att den verksamheten vid Sahlgrenska under Bengt Lundströms ledning avvecklades.

 

Det blev till sist en nästan tio år lång period utan riktigt bra resurser i regionen för att möta denna målgrupp. Idag finns de resurserna med kompetent och engagerad personal vid Lundströmmottagningen och det är jag oerhört glad och tacksam för. Lundströmmottagningen hamnar på en klockren topposition och jag tycker det är lite synd att det bara finns tre medaljplatser och att Lundströmmottagningen precis missade en.


Hela listan:

4       Lundströmmottagningen
5       Vårdgarantier
6       Jämställd vård
7       Verksamhetsanalys
8       Akutprojektet
9       Centrum för verksamhetsutveckling (CVU)

10     Sprututbytesprogram
11-15     Utvecklinsplaner


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0