15 i topp - Plats 6: Jämställd vård
Under vinjetten 15 i topp kommer jag under de närmaste dagarna som en upptakt till valrörelsen, där vi presenterar våra idéer och visioner för framtiden, att göra vissa återblickar på de sex och ett halvt år som jag varit ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott och de beslut som jag har varit delaktig i att driva fram och förverkliga och som är särskilt stolt över.
Listan presenteras bakifrån och idag har det alltså kommit till listans plats 6.
Plats 6 – Jämställd vård
När Folkpartiet för ganska precis fyra år sedan presenterade sitt regionprogram inför valet 2006 så fanns blev de cirka 150 viljeinriktningarna i punktform med en punkt med lydelsen; ”inrätta ett forskningscentrum för kvinnors vård”.
Bakgrunden till den formuleringen var kravet på att klinisk forskning måste utformas så att de klarlägger de könsspecifika skillnader som finns. Kort sagt så saknas i allt för hög utsträckning kunskap om män och kvinnor får lika vård när de ska ha lika vård och om de får olika vård när könsskillnaderna gör att de ska ha olika vård.
När valresultatet efter valet 2006 återigen blev sådant att inget av de traditionella blocken fick egen majoritet bestämde sig folkpartiet, centerpartiet och socialdemokraterna för att fortsätta gemensamt bilda en majoritetskonstellation i Västra Götalandsregionen. I samband med att vi förhandlade om en gemensam politisk plattform för mandatperioden och fördelningen av politiska uppdrag lyfte vi från folkpartiets sida upp kravet om ett forskningscentrum, men vi valde då att kalla det ett kunskapscentrum för jämställd vård, och fick gehör från våra majoritetskamrater.
När vi på våren 2007 formulerade den nygamla majoritetens första budget för 2008 fanns kravet om att inrätta detta kunskapscentrum för jämställd vård med i budgeten och tio miljoner kronor tilldelades centret för att kunna bedriva forskning.
När vi nu skriver 2010 är Kunskapscentrum för jämställd vård i full gång, och du kan läsa mer om verksamheten på deras hemsida.
Eftersom både jämställdhet och sjukvård är några av mina politiska hjärtefrågor i politiken är det extra roligt att få ha varit med och skapa Kunskapscentrum för jämställd vård, och det var också en bidragande orsak till att jag fick utmärkelsen ”Årets liberala kvinna i Göteborgsregionen 2009” av Liberala kvinnor i Göteborg. Det blev jag väldigt glad och stolt över.
Två personer som också bör nämnas i sammanhanget är folkpartiets tidigare kommunminister (1978-79) Bertil Hansson som sådde fröet vid en diskussion i Göteborg om regionprogrammet och min politiska sekreterare Bernt Kjellander som höll i pennan när regionprogrammet skrevs och som deltog i förhandlingarna om den politiska plattformen efter valet 2006. De spelade båda en viktig roll för att vi idag har ett Kunskapscentrum för jämställd vård.
Jag tror att detta kunskapscentrum och de erfarenheter de vunnit kan utgöra en viktig grund när vi behöver bli bättre på att forska och vinna erfarenheter kring annan ojämlik vård beroende på inkomst, utbildning, etnicitet, ålder med mera. Att få en mer jämställd vård och likvärdig behandling i vården är en av de största utmaningarna vi har i svensk hälso- och sjukvård de kommande åren.
Hela listan:
6 Jämställd vård
7 Verksamhetsanalys
8 Akutprojektet
9 Centrum för verksamhetsutveckling (CVU)
10 Sprututbytesprogram
11-15 Utvecklinsplaner