15 i topp - Plats 7: Verksamhetsanalys

Under vinjetten 15 i topp kommer jag under de närmaste dagarna som en upptakt till valrörelsen, där vi presenterar våra idéer och visioner för framtiden, att göra vissa återblickar på de sex och ett halvt år som jag varit ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott och de beslut som jag har varit delaktig i att driva fram och förverkliga och som är särskilt stolt över.

Listan presenteras bakifrån och idag har det alltså kommit till listans plats 7.

 

Plats 7 – Verksamhetsanalys

 

I samband med en av de första diskussionerna jag hade som nytillträdd ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott (HSU) med den lika nytillträdda hälso- och sjukvårdsdirektören Lars-Olof Rönnqvist på våren 2004 så föddes idén om det som ett år senare presenterades som den regionala sjukvårdens första samlade verksamhetsanalys.

 

Trots, eller kanske tack vare, att jag hade en bakgrund som politisk sekreterare som jobbat en hel del med ekonomi- och budgetfrågor och Lars-Olof tidigare varit budgetchef i regionen så kunde vi gemensamt konstatera att mycket av uppföljningen av sjukvården endast fokuserade på ekonomiska mått, och i allt för liten utsträckning på den verksamhetsdata som vi redan då samlade in men nästan inte alls använde i ett uppföljningsperspektiv.

 

Tillsammans med några andra sammanfallande faktorer i form av kvalitetsregistrens utveckling och internationella trender gavs hösten 2004 ett uppdrag till regionens fantastiska analysenhet att ta fram den första verksamhetsanalysen baserad på 2004 års data. Allt sedan dess har vi varje år fått en årlig verksamhetsanalys presenterad för oss.

 

Den samlade verksamhetsanalysen har i många stycken varit unik bland landets regioner och landsting. Vi har kunnat jämföra och analyser verksamhetsdata mellan sjukhus, vi har kunnat jämföra och analysera likheter och skillnader mellan olika hälso- och sjukvårdsnämndsområden, vi har kunnat jämföra och analyser förändringar över tid, vi har kunnat jämföra och analyser skillnader och likheter med övriga landet och vi har framför allt fått ett underlag att agera utifrån. Vad beror skillnader och likheter på? Är det rimliga skillnader och likheter? Behöver vi vidta fler åtgärder för att kunna erbjuda vård på lika villkor.

 

Den mest fantastiska utvecklingen i samband med de sex verksamhetsanalyser vi har fått ta del av är ökningen av kvalitetsdata. I 2004 års verksamhetsanalys återfinns två sidor under rubriken ”Medicinska resultat och uppföljning”. I 2009 års verksamhetsanalys upptar samma rubrik 37 sidor.

 

Verksamhetsanalysen är ett dokument som varit till stor hjälp för att utveckla regionens hälso- och sjukvård och jag är glad och stolt över att få haft med ett finger i tillblivelsen av verksamhetsanalysen och den platsar klockrent på denna lista.

Här kan du läsa mer om regionens arbete med Verksamhetsanalyserna


Hela listan:

7       Verksamhetsanalys
8       Akutprojektet
9       Centrum för verksamhetsutveckling (CVU)

10     Sprututbytesprogram
11-15     Utvecklinsplaner


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0