Mediagenomslag för bloggen

Innehåll i denna blogg har idag blivit toppnyhet i tidningen Bohusläningen och besöksantalet på bloggen en enskild förmiddag har slagit rekord.

Så kan det gå när man drabbas av taskig tajming. I mellandagarna (28/12) skrev jag ett inlägg med reflektioner över ett pressmeddelande från NU-sjukvården från veckan före (21/12). Jag gladde mig åt beskedet från NU-sjukvården om förbättringar på akuten vid NÄL i NU-sjukvården och bloggade därför om detta.

Den taskiga tajmingen bestod i att blogginlägget publicerades samma dag som situationen, efter julhelgerna, blev oerhört besvärlig på NÄL med långa väntetider och brist på vårdplatser, och min kunskap om verkligheten kunde helt plötsligt ifrågasättas. Dagarna efter får jag också rapporter om svårigheterna vid akuten, och jag försöker ständigt hålla med ajour med utvecklingen.

Ytterligare två veckor senare blir dock min "okunskap" huvudrubrik i Bohusläningen, och jag gissar att det är sånt jag får bjuda på när jag skriver denna blogg.

Med den kunskap jag har vill jag ändå fortsatt hävda att situationen vid akuten på NÄL har blivit allt bättre och har alla förutsättningar att fortsätta att förbättras, men jag är också medveten om att det kommer att komma dagar där situationen blir ohållbar på akuten på NÄL, precis som på alla andra akutmottagningar i landet.

Akuterna är av den karaktären att allt inte kan planeras i förväg. Bristen på vårdplatser riskerar att bli större i samband med långhelger när så kallat medicinskt färdigbehandlade patienter blir kvar längre innan kommunerna måste ta över vårdansvaret, samtidigt som stora delar av personalen önskar att få några sammanhållet lediga dagar över julen.

Det är min bestämda uppfattning att ingen tjänar på att varken skönmåla eller svartmåla verkligheten. Det var inte min mening att skönmåla verkligheten när jag i bloggen konstaterade att "akutmottagningen på NÄL börjat fungera allt bättre". I Bohusläningens version blir det citatet istället "Näl-akuten fungerar bra", vilket är en viss skillnad mot vad jag faktiskt skrev.

Jag är medveten om att situationen vid akuten på NÄL inte är helt stabil, det fråntar mig dock inte rätten att tycka att det är positivt att situationen under hösten har blivit bättre, och det är ett uttalande som jag står för.

Kommentarer
Postat av: NA

Hej jonas

problwmet med din text är inte den extremt dåliga timingen med kaoset på NÄL, utan den skönmålning NU ledningen och politiken ägnsr sig åt. NÄL akuten har haft priblem sedan start och NU ledningen har färsökr mörka med falska presskonferenser, utskällning av kritiker och t.o.m. Utnyttjat felaktiga polisanmälningar mot enskilda (se sjukhuslakaren.se). NU styreösen tycker dock att ledningen agerar bra mot kritiska ortopeder - trots att ledningen visat sig gjort fel.



Och vad gör då du och VGR. Ingenting mer än skönmålar varkligheten.



Betänk att vi inte säljer färgburkar. Vi har och tar ansvar för sjuka männoskor och dinna åsikter är så upprörande och visar på farliga brister i kunskap.



Det är skrämmande att du fattar beslut om människors liv med så dålig kunskap och information.

2010-01-11 @ 12:42:14
Postat av: Nära anhörig

Nu får du ta och lossa på slipsen och syresätta hjärnan lite!



Jag är glad för din skull att du inte har varit i behov av vården på NÄL. Hade du varit det så hade du aldrig kunna stå för dina åsikter.



Om det är något som förbättras på NÄL så är det återbesöksfrekvensen. Det blir färre och färre som överlever NÄL-besöket så i långa loppet löser sig väl överbeläggningar och andra bekymmer.



Är det en bra lösning bäste regionråd?



Vad behöver vi göra för att få er att förstå allvaret?

2010-01-11 @ 13:34:50
Postat av: GA

Jonas, ditt inlägg kommer gå till historien som ett tydligt dokument på sjukvården i kris.



Personer med ringa kunskap om vård som ej heller bemödar sig att sätta sig in i de problem deras beslut skapar som därmed genererar en negativ spiral av ännu mer dåliga beslut.



Det är Vård2010 ett exempel på och där är du ytterst ansvarig.



Jag skulle inte säga att det var en lycklig slump att NÄL kaoset var ännu större i mellandagarna att man varnade folk att söka akut !!!



Ditt inlägg skulle när som helst under året vara en avslöjande kommentar - kaoset i NU sjukvården är inte nytt och kommer bestå så länge ni väljer att tro på NU ledningen som med ALLA medel gör allt för att dölja faktiska omständigheter.



De få politiker som letat sig ut i verksamheten är också chockade och vill starta en debatt om vad ett människoliv är värt.



Den debatten trodde jag vi skulle slippa. Visst har vården ett pris, men jag är skrämd att du med ditt lättsinne och kunskap är satt att ratta vård och därmed kan bestämma över andra människors hälsa och liv.



DET är skrämmande i en demokrati av västerländsk typ.

2010-01-11 @ 14:27:57
Postat av: Nils Adamsson

Visst - vissa saker har nog blivit bättre. Men som det finns grader i helvetet finns det graderingar även av kaos.



Jag tycker inte man skall säga att riktigt dåliga saker som akutverksamhten på NÄL "blivit bättre" - speciellt inte som det lätt kan uppfattas som just att man försöker dölja dåliga effekter av sina egna beslut.



Om det fungerar ibland beror det ENDAST på personalen. Det fungerar ibland TROTS politiska felbeslut, men för det mesta råder "krigskirurgi" stämmning.



Vård2010 och NÄL är idag kaos. Om sedan ledningen i sin iver att visa sig duktiga skönmålar detta i pressmeddelanden och politikerna är osmarta och tror man kan lura befolkning - ja, då har vi sannerligen en kris i vården.



Tyvärr visar Jonas A:s inlägg att så är fallet. Att han sedan försöker rädda sig och skylla på andra som "feltolkar" - det är patetiskt.



Det är oerhört viktigt att när man beslutar i sjukvården, att man VET vad verksamheten innebär samt att man kontinuerligt utvärderar och bildar sig en uppfattning av sina besluts konsekvenser. I VGR bygger man in ett chefsled till så beslutarna fjärmar sig från effekterna i verkligheten och litar på att det alltid finns någon "duktig idiot" i linjeorganisationen som har mer känsla för sin karriär än patienten - och därmed som duktig JA-sägare förmedlar inte felaktiga, men väldigt vinklade rapporter, pressmeddelanden etc.



Och det är LIVSFARLIGT att ha politiker som inte ser detta.



JOnas A gör det tyvärr inte och det är det största avslöjandet i hans inlagor. Att han dessutom bestämmer i VGR gör att perspektivet hisnar !!! Man blir uppriktigt skrämd !

2010-01-11 @ 15:22:40
Postat av: Anonym

Sicken tomte !!!



Hörde detta från en kollega i västsverige.



Först är han ute och cyklar. Sedan försvarar han sin cykeltur med att han är "felciterad", "tajming" och "smällar man få ta".



Jag skulle vilja säga att det är en följd av inkompetens.



mvh

Annat landsting



Ps - sicken nolla

2010-01-11 @ 19:03:21
Postat av: Lennart Forsberg

Du måste vara den största supernolla jag har har hört uttala sig. Med den kompetens du visar i ditt inlägg borde du avgå omedelbart. Du skulle kanske klara av att vara sällskapsdam åt någon senil miljonär.

Fast det vete fan? Enligt mina kunskaper är det tydligen lika illa beställt med kompetensen inom hela Västra Götalands Regionen. Kanske man kan avsätta hela rasket och spar en massa sköna skattepengar att spendera på RIKTIGA verksamheter. Ge pengarna till verksamheter och låt oss slippa

dessa blodsugare i administrationen.

2010-01-11 @ 19:57:37
Postat av: Per Ericsson

Sex kommentarer varav fyra anonyma! Vissa av dem riktigt hätska personangrepp.



Vad är det för modiga "experter" på hur sjukvården skall ledas som inte törs skylta med eget namn?



Möjligen rädda för att avkrävas svar på motfrågor, men som man är rädd att de inte skall hålla för att man själv har matintaget som största vitala organ!

2010-01-11 @ 20:39:04
Postat av: Johan C

Jag blir onekligen mörkrädd när jag läser Jonas Anderssons blogg!

Inte nog med att patienter och personal kan vittna om en allt annat än en fungerande akutklinik snarare en gravt feldimissionerad enhet som dels genom att ligga fel i upptagningsområdet också har fel läge på sjukhuset dvs långt ifrån Intensiv/röntgen och op- avdelningar. Till detta hör att man planerade akutflödet till 100 000 patienter/år fast Uddevalla och NÄL hade ett sammanlagt patientflöde på 140 000 pat/år.

Planeringsarbetet innan beslutet av Vård 2010 gick mycket snabbt. Det mesta av arbetet utfördes under ett par månader under sommaren och hösten 2007. De slutgiltiga planerna liknade till sist mest ett klossbygge, eller som NU-sjukvården själv kallade det: Vårdplatspuzzlet 2008–2009.

Personalen såg sig aldrig delaktig i planeringen och besluten kring Vård 2010 och kritikerna lyssnade man naturligtvis inte på. Inte heller tog man ad notam på vad som hänt tidigare på SU i Gbg med kaoset efter omorganisationen där.

Efter flytten av akutmottagningen från Uddevalla till Näl har patienterna fått vänja sig vid att långa väntetider på akuten. Förbättringar har utlovats gång på gång, men mycket lite har hittills hänt i praktiken. Akutmottagningen på NÄL fortsätter att bedrivas under tidvis kaosartade former med en allt mer pressad och sliten personal.”.

Dom flesta av de farhågor som identifierades i de konsekvensbeskrivningar, vilka togs fram hösten 2007 som en del av beslutsunderlaget för Vård 2010, har infriats. Det har inte gått att styra de akuta patienterna från Näl till andra vårdinrättningar. Primärvården och kommunerna har inte anpassat sig enligt NU-sjukvårdens plan och akutintaget på Näl är överbelastat.

Misstag efter misstag har gjorts, både under planeringen och genomförandet av Vård 2010. Akuten håller på att bli NU-sjukvårdens svar på ortopedin i Gbg, utan att någon tar ansvar för kaoset.

-Vad händer då mitt i denna soppa? Jo, Jonas Andersson högst ansvarig sjukvårdspolitiker i VGR påstår att allt går som planerat och gläder sig åt framåtskridandet inom NU-sjukvården?! -Man tar sig för pannan och förvånas inte över att politikerföraktet bara tilltar!

/JC

2010-01-11 @ 21:03:51
Postat av: na

Hoppsan

2010-01-11 @ 21:21:28
Postat av: Magnus Sjölöf

Bäste Per Ericsson:

Jag instämmer i samtliga kritiska inlägg ovan.

Du har nu mitt namn. Det finns en person med mitt namn i Sverige. Det finns dock 4245 Per Ericsson.

Undrar vem som är anonym?

2010-01-12 @ 10:44:53
Postat av: Undersköterskan.

Hur kan man som regionens högste sjukvårdspolitiker vara så totalt ovetande om det som händer i NU-sjukvården?

Nu är du tydligen stolt över ditt besöksrekord på bloggen! Tacka sjutton för det! Detta är något som berör hela regionen! Vi vill ha en sjukvård som fungerar. Det har vi inte idag och det lär dröja innan VÅRA önskemål blir verklighet!

Vi talar dagligen om det kaos som råder. Personalen går på knäna. Patienter och anhöriga känner sig maktlösa när dom väntar timme efter timme på en behandling som skulle skett igår! Man talar om ”ättestupan” på Näl osv.

Hjärnvägen som du tror fungerar har legat på is sen medicinakuten flyttade till Näl! Det finns tydligen annat som är viktigare!

När ska vi få politiker som tar sitt ansvar och gör skäl för sin lön? Idag är det patienter och personal som får betala för allt det ni har ställt till med i den här omorganisationen!

Tänk på att det är valår i år. Jag vet mycket väl vad jag INTE ska rösta på!

Som anställd i NU-sjukvården lämnar man inte ut sitt namn i sådana här sammanhang. Då blir man påhoppad och kallad illojal av sjukhusdirektören eller så blir man inkallad till chefen och får en uppläxning!



2010-01-12 @ 11:14:13
Postat av: Raimo Norrgran Kettil

Hej Bäste Jonas!



Jag ser att du får dina fiskar varma. Jag behöver inte förstärka de inläggen ytterligare. I din position kan det nu vara värdefullt att reflektera över vad denna anstormning av kritik innebär. Som insatt vet du vad en metaanalys är. Ett sätt att förstå vilka processer som ligger bakom att problemen uppstår. Jag, som socialdemokrat, har en tydlig uppfattning. Denna anstormning av kritik är inte främst för att du har dålig tajming eller är felinformerad. Problemet är, menar jag, att i Alliansens tillvaro och världsuppfattning så är pengarna viktigare än människor. De beslut som ni fattar bygger på fortsatt ökad konkurrens mellan människor, enheter, kommuner och landsting. När denna tävlingslustra genomsyrar upplägget drabbas människorna, utan att förstå varför. De ser inte de tävlande eller får uppgifter om mot vilken bakgrund besluten tas. Då blir människor förbannande. När pengarna är viktigare än människorna så glömmer man förankringsansvaret, något som medborgare -i synnerhet med koppling till vården - vet är samhällets sista utpost. Denna verklighetsfrånvända politik kommer att bli Alliansens fall. Det sker inom departement efter departement. Dumheterna staplas på hög.



Vänligen Raimo Norrgran Kettil Socialdemokrat Munkedal

2010-01-12 @ 11:31:20
Postat av: Martin Larsson

Det är tragiskt att se hur ansvariga politiker förskönar och blundar för situationen inom sjukvården, det är NI som är ansvariga, TA ERT ANSVAR! Ta förnuftet till fånga! Använd det som ni (kanske) har bakom pannbenet! Du förtönar 10 gånger värre än det du får av de som skriver här, du leker med människors liv! Jag kan ärligt talat inte förstå hur man kan ha den inställning du har, är det en förträngingsmekanism eller vad är det frågan om? Jag hoppas du en dag får uppleva vårdkaoset ur ett förstapersonsperspektiv, fast du och dina politiker-polare har väl förtur i en gräddfil, eller?

2010-01-14 @ 10:04:05
Postat av: Anne-Marie Lindberg

Hej.

Många elaka kommentarer får du men som medborgare hoppas och tror jag att du och andra politiker försöker att göra ett bra jobb. Frågan är är om du får en riktig bild av tjänstemännen i NU-sjukvården eftersom du är såpass nöjd över att det förbättrats på akuten. Att jul är en av topparna vad gäller belastning på akutkliniken och vårdplatserna är ju heller ingen överraskning det är samma varje år, man stänger vårdplatser och får sedan öppna dem i förtid. Att man aldrig lär sig!

Inom vetenskapen lär man sig att kritiskt granska och ifrågasätta de uppgifter man får och det är nog dags att börja tänka lite mer kritiskt. Får du ett riktigt underlag?? Det finns bevisligen olika bilder om hur det fungerar och då finns det all anledning att kontrollera hur det verkligen förhåller sig. Det verkar dock som om det finns en enighet om att man har långt kvar tills akuten fungerar optimalt. Att i detta läget fortsätta med att ytterligare belasta akuten med traumat verkar något vanskligt. Hoppas att man utreder konsekvenserna av detta och ser till att akuten fungerar optimalt innan man belastar akuten ytterligare. Då menar jag de riktiga konsekvenserna och inte en önskebild som tidigare legat till grund för beslut om sammanslagning av Uddevalla och NÄL.

Nu till en annan fråga vad gäller vård 2010. När man genomförde sammanslagningen var en viktig andledning att man skulle spara in jourlinjer på medicinkliniken för att man inte klarade att bemanna dessa. Hur många jourlinjer har man sparat i och med akutflytten till NÄL?????

Hur kommer det att bli med jourlinjerna när man flyttar traumat. Blir det så att men tar igen på karusellerna det man förlorar på gungorna???

2010-01-14 @ 21:57:10
Postat av: CL

Hej Jonas!

Du har fått många kritiska kommentarer i din blogg! Vi är många som har synpunkter på hur du, som högt uppsatt politiker i regionen och dina kollegor, hanterar NU-sjukvården.

Det vore intressant att få en kommentar från dej hur du ser på allt detta.

Finns det någon förståelse från din sida?

2010-01-14 @ 21:57:27
Postat av: Dr Think

Ang jourlinjer.



Det var ju en av förklaringarna till Vård2010.



Det är idag fler jourlinjer inom akutverksamheten i NU vården än innan omorganisationen. Det är ju kanske självklart att antalet sjuka ligger förhållandevis konstant. Och lägger man det på ett ställe i en byggnad som inte är anpassad för akut verksamhet (långa korridorer på NÄL) - akuter skall vara som i Uddevalla - kompakt och där hissar sköter transporten så du kan jobba med patienten. Har ni försökt göra hjärtkompression på en patients som måste rusas genom långa korridorer?



Vi ser att budgeten skenar. Inte heller här blev det bra



Det finns många andra motiv för Vård2010. Ett har varit att "den medicinska utvecklingen skenar". Då skall man komma ihåg att ex. antalet nya läkemedel sedan flera år aldrig sedan 2:a VK så få.



Läkemedelskostnaden har ökat mindre än de administrativa kostnaderna. TIMBRO visade också att antalet administratörer ökat flera gånger mer än antalet vårdanställda i kommuner och landsting.



Så den skenande medicinska utvecklingen är faktiskt svår att visa. Det är sant att antalet publikationer ökar, men få har klinisk relevans i att de påverkar daglig vård. Forskning är t.ex. i USA en egen tjänstenäring ... så det finns många skäl att driva FoU än ren klinisk handläggning i lilla Sverige.



Men det som är intressant här är att man fattar tag i en sak här och tycker man skall göra något utan att man bemödar sig om ett helhetsperspektiv. Och det är svårt att få när man inte har kunskap om verksamheten.



Då blir det lätt fel när man skall blogga och försöka med klämmiga ord gjuta mod i personalen som sedan ett år går på knäna pga flera dåliga beslut pga dåliga kunskap och underlag.



Men till slut kommer verkligheten ikapp och då klagar den okunnige på dålig tajming !!!



Den gode politikern skulle du analysera och erkänna att detta är ett fel beslut från början, ta en time out, utreda och ta ett mer riktigt beslut.



Det är skillnaden mellan en politiker och en statsman. Politikern ser till nästa val och håller på sin prestige. Statsmannen ser till nästa generation och i sin trygga statsmannamässighet kan han/ hon erkänna fel och förbättra.



Jonas - är du politiker eller statsman?

2010-01-17 @ 12:12:49
Postat av: Dagens Bohusläningen ...

Publicerad 19 januari 2010

Uppdaterad 19 januari 2010

Fortfarande brister på

Näl Nu kan akuten bli ett

tillsynsärende för

Socialstyrelsen

Dödsfall med Lex Maria-anmälningar. Nödrop från personalen. Nu reagerar Socialstyrelsen på förhållandena på

Näl-akuten och överväger att öppna ett eget tillsynsärende.

– Det innebär att vi kommer att ligga på. Vi kommer att kräva återrapporter och göra

fler besök där, säger byrådirektör Elisabeth Dannberg.

Hon är en av dem på Socialstyrelsen som håller i frågorna kring omstruktureringen i NU-sjukvården och en av dem som

gjorde en inspektion på Näl-akuten i december.

Hon konstaterar att några förbättringar har skett men inte vad Socialstyrelsen hoppades på i våras.

– Problematiken ser fortfarande likadan ut, säger Elisabeth Dannberg.

Enormt tryck

Nu får akutmottagningens chefer januari månad ut på sig för att visa att förbättringar verkligen har skett och kommer att

ske.

– I slutet av månaden kommer jag att höra av mig och är det då samma förhållanden och patienttryck så kommer vi att

besluta om att ta ett initiativ om att Näl-akuten blir ett eget tillsynsärende.

– Om patienttrycket fortsätter får man anpassa verksamheten efter det. Men då handlar det om ett politiskt beslut, säger

Elisabeth Dannberg.

Hon berättar också om Socialstyrelsens befogenheter i sådana här ärenden. Det kan till exempel innebära vite eller en

stängd verksamhet.

– Men det är inte något som skulle vara bra här, säger hon.

Elisabeth Dannberg konstaterar också att ledningen för akuten har gjort mycket för att försöka förbättra situationen.

– Man har haft konsulter inne och man har tittat på flöden. Men trycket på akutmottagningen har varit enormt och då

stoppas andra verksamheter på sjukhuset upp. Problemen på akuten handlar också om kringfaktorer.

Bedömningar i februari

Bland de anmälningar enligt Lex Maria från NU-sjukvården som Socialstyrelsen nu bedömer finns två från Näl-akuten. Det

handlar om två äldre män med stroke som inte togs omhand på ett bra sätt i höstas och sedan avled.

– Våra bedömningar av de här ärendena kommer troligen i början av februari, säger Elisabeth Dannberg.






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0