15 i topp - Plats 3: Angereds närsjukhus
Under vinjetten 15 i topp kommer jag under de närmaste dagarna som en upptakt till valrörelsen, där vi presenterar våra idéer och visioner för framtiden, att göra vissa återblickar på de sex och ett halvt år som jag varit ordförande i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott och de beslut som jag har varit delaktig i att driva fram och förverkliga och som jag är särskilt stolt över.
Listan presenteras bakifrån och idag har det alltså kommit till listans tredje plats.
Plats 3 – Angereds Närsjukhus
Idén om ett närsjukhus i Angered föddes en relativt sen onsdagskväll i baren på Scandic Hotell i Lund hösten 2001. Jag var där för Folkpartiets landsmöte som skulle börja dagen efter. Jag satt i baren tillsammans med Erik Lithander som då var ordförande för Folkpartiet i Göteborg och vår representant i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).
Som alltid ett knappt år före valet så bollade vi lite olika idéer om valfrågor mellan oss och ganska snart sammanföll ett antal tankar och idéer som tillsammans utgjorde grunden till idén om att skapa ett närsjukhus i nordöstra Göteborg. Idén var tillräckligt spännande och samtidigt lite galen då det i regionen i övrigt pågick (som alltid) ett strukturarbete där frågan snarare handlade om koncentration av sjukvård till de större enheterna än om att starta nya sjukhus. Vi insåg då att det i alla fall skulle bli en fråga som väckte uppmärksamhet.
Jag var politisk sekreterare vid den här tidpunkten och var den som författade det 10-punktsprogram som en idéskiss till ett koncept för ett närsjukhus i Angered som presenterades i början av september 2002 av min företrädare Eva Eriksson och Erik Lithander.
Vi fick definitivt rätt i att det var ett förslag som väckte uppmärksamhet, men också ett förslag som möttes av upprördhet hos företrädare för andra partier och av representanter för SU som såg hur pengar skulle behöva fördelas om från SU till ett närsjukhus i Angered om den idén skulle förverkligas.
När det nu snart har gått åtta år sedan vår idéskiss först presenterades tycks alla vara rörande överens om det goda med idén om ett närsjukhus i Angered. Verksamheten har nu startat sedan ett par år tillbaka och har successivt utökats under paraplyet Angereds närsjukhus. Sedan ett år finns det också en egen styrelse för Angereds närsjukhus och strax före sommaren har det äntligen och efter många turer också blivit klart med en tomt för att bygga det fysiska närsjukhuset.
Jag tar i detta sammanhang åt mig delar av äran för att ha fött idén om ett närsjukhus i Angered, även om det som nu håller på att byggas upp inte i varje punkt uppfyller den idéskiss som presenterades för åtta år sedan så är det nästan förvånande mycket som gör det.
Jag vill också understryka att även om jag bidrog som idégivare så hade denna idé inte varit på väg att förverkligas på det sätt som nu sker om det inte initialt hade varit för hårt arbete från främst några av mina egna partikamraters. Lennart Duell och Erik Fristedt som har suttit i hälso- och sjukvårdsnämnden för östra Göteborg och drivit på i nämnden, men även Kerstin Keen som ordförande i styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus som initialt också fick nämndens uppdrag att driva den första verksamheten vid Angereds närsjukhus innan det blev en egen styrelse för verksamheten. Många andra har under resan anslutit sig och också bidragit med viktiga insatser för att förverkliga tankarna om ett närsjukhus i Angered.
I min roll som ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott är jag inte direkt inblandad i utvecklingen av Angereds närsjukhus, men det är relativt få förunnat att idag få vara med, om än bara på ett litet hörn, i utvecklingen av ett helt nytt sjukhus i Sverige på 2000-talet, och att få göra det i det område med de högsta ohälsotalen i Västra Götaland känns än mer angeläget och viktigt.
Angereds närsjukhus hamnar på en given pallplats i min topplista.
Nedan är ett utdrag ur den rapport vi presenterade 2002 i form av en sammanfattning av förslaget i punktform.
Sammanfattning av förslaget
För att förbättra tillgången på vård i nordöstra Göteborg önskar vi etablera ett närsjukhus som
vi kallar Angereds sjukhus. Ett sådant sjukhus skall kännetecknas av närhet och hög
tillgänglighet.
Här följer vårt förslag i punktform
• Ett nybyggt sjukhus
• med akutmottagning dygnet runt, så kallad lättakut.
• Vid sjukhuset bedrivs viss slutenvård, men främst öppenvård
• med inriktning mot i första hand barn- och kvinnosjukvård
• Sjukhuset skall också kunna utföra planerade operationer.
• Husläkarmottagning skall finnas integrerad i sjukhuset
• och samverkan med den kommunala vården och omsorgen skall utvecklas.
• Angereds sjukhus skall bli ett mångkulturellt sjukhus
• i alternativ drift.
Hela listan:
3 Angereds närsjukhus
4 Lundströmmottagningen
5 Vårdgarantier
6 Jämställd vård
7 Verksamhetsanalys
8 Akutprojektet
9 Centrum för verksamhetsutveckling (CVU)
10 Sprututbytesprogram
11-15 Utvecklinsplaner
Hej Jonas!
Tredje plats var inte dåligt! Jag länkar det vidare till vår blogg och vår facebook.
Vänlig hälsning
Mette Ludvigsson, Kommunikatör på Angereds Närsjukhus