Nu inleds strejken

När detta skrivs är det bara halvannan timme kvar innan Vårdförbundets varsel om strejk bryter ut klockan 12.00. Det är beklagligt att medlarna i helgen inte fann det lönt att göra några ytterligare ansträningar och jag uppfattar det som att Vårdförbundets position är väldigt låst. Jag har tidigare bloggat om detta sedan Vårdförbundet varslade om konflikt för drygt två veckor sedan. 1  2  3

Ordföranden i SKL:s förhandlingsdelegation Ingela Gardner Sundström skrev på söndagen en ganska så tydlig, och i mitt tycke klargörande, debattartikel i GT/Expressen. Den artikeln ger en bra bild över situationen och visar tydligt att Vårdförbundets medlemmar inte har kommit sämre ut än andra grupper de senaste åren.

Sjuksköterskorna är en viktig grupp i hälso- och sjukvården, och på en punkt är jag beredd att ge Vårdförbundet rätt om att arbetsgivarna har varit lite för dåliga på att premiera vidareutbildade sjuksköterskor. Det måste löna sig att utbilda sig - också för sjuksköterskor. Detta är Vårdförbundets starkaste argument i den konflikt som nu drabbar enskilda, och tyvärr är det endast en läpparnas bekännelse då Vårdförbundet tvärtom prioriterar att kraftigt få upp lägstalönen för sjuksköterskorna vilket ytterligare kommer att minska lönespridningen och göra det än mindre lönsamt att genomföra en vidareutbildning.

Många av landstingen har ansökt om att få strejken klassad som samhällsfarlig till den särskilda nämnd som ska avgöra detta. Västra Götalandsreigonen har valt att inte göra det i nuläget, trots att vi anser att strejken kommer att drabba enskilda invånare och patienter rätt så hårt. Vi har avstått med respekt för den konflikträtt som finns på svensk arbetsmarknad och hoppas att vi kan organisera arbetet så att det får minimalt med negativa effekter för patienterna i regionen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0